About

claudicatio-intermittens1469892463385.jpeg
 

Claudicatio Intermittens (Etalagebenen)

Claudicatio Intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomend symptoom van perifere vaatziekten. Bij etalagebenen voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt doordat beenslagaderen vernauwd zijn door slagaderverkalking. Slagaderverkalking is in principe normaal bij ouderdom, maar er zijn factoren die het proces kunnen versnellen waardoor u op jongere leeftijd last kunt krijgen van klachten.

Volgens inschatting heeft ruim één op de vijf vijftigplussers een of meer symptomen die op een etalagebeen wijzen. Waarschijnlijk gaat bijna de helft van deze mensen niet naar de huisarts met hun klachten. Hierdoor is de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk groter, en de levensverwachting van mensen met etalagebenen is daardoor tien jaar korter dan van gezonde mensen.

 

Risicofactoren voor het ontstaan van etalagebenen

Slagaderverkalking is in principe een verouderingsproces van de bloedvaten. Risicofactoren en leefgewoonten kunnen dit verouderingsproces echter versnellen. Daarbij wordt het onderstaande onderscheid gemaakt:

Niet beïnvloedbare risicofactoren

  • Leeftijd

  • Erfelijkheid

Beïnvloedbare risicofactoren

  • Te weinig lichaamsbeweging

  • Roken

  • Verhoogde bloeddruk

  • Voedingsgerelateerde factoren (overgewicht, ongezonde voeding, verhoogd cholesterol)

Indelingen bij perifeer arterieel vaatlijden

Fontaine

Stadium Klinisch beeld

I asymptomatisch

IIa maximale loopafstand ≥ 100 meter

IIb maximale loopafstand < 100 meter

III ischemische klachten in rust en/of trofische stoornissen

IV ulcera of necrose of gangreen

De behandeling van Claudicatio Intermittens / etalagebenen

 Naast het werken aan de risicofactoren is looptraining bij etalagebenen de eerste stap in de behandeling. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de gesuperviseerde looptherapie de meest effectieve behandeling is. Na een ‘intake’-gesprek, de looptest en het klachtenpatroon stelt de fysiotherapeut samen met de patiënt een persoonlijk trainingsschema op. Training geeft bij 70 procent van de patiënten met etalagebenen een duidelijke vermindering van die klachten. De loopafstand kan gemiddeld 150 procent toenemen. Daarnaast heeft het een gunstig effect op de beïnvloedbare risicofactoren.

Voor de behandeling van etalagebenen kunt u terecht bij Mouhabbat Iousoupova. Zij is aangesloten bij het ClaudicatioNet: een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, oefen- en fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt.

Bij vragen kunt u contact opnemen met 072-5125955 of info@gezondheidscentrum-dehoef.nl

www.gezondheidscentrum-dehoef.nl

 Om u aan te melden voor de looptraining heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Verbeter uw loopafstand, kracht en kwaliteit van leven door een actieve leefstijl!